Recent News
Zdrowa dieta

Dowiedz się, jak stosować dietę dla zdrowia psychicznego i fizycznego.

Kiedy mówimy o „zdrowym odżywianiu”, zwykle mówimy o sposobie odżywiania, który przynosi korzyści naszemu zdrowiu fizycznemu.

Prawidłowe odżywianie jest kluczowe dla wzrostu, rozwoju, reprodukcji i utrzymania zdrowia. Kalorie spożywamy dla energii, a składniki odżywcze dla ich bezpośredniego wpływu na nasze zdrowie.

Na najbardziej podstawowym poziomie, cała, nieprzetworzona żywność, taka jak owoce, warzywa i pełne ziarna, dostarcza nam energii, makroelementów, witamin, minerałów i innych korzystnych związków, które pozwalają nam przetrwać i rozmnażać się.

Nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze różni się w zależności od takich czynników jak wiek, wzrost, waga i poziom aktywności. Rodzice często martwią się, czy ich małe dzieci jedzą wystarczająco dużo, aby prawidłowo rosnąć, podczas gdy dorośli często starają się ograniczyć spożycie, aby kontrolować swoją wagę.

Spożywanie żywności ma na celu zapobieganie lub leczenie chorób. Na przykład, niektóre pokarmy i przyprawy są spożywane ze względu na ich właściwości przeciwzapalne, a zatem „przeciwstarzeniowe” lub „przeciwnowotworowe”, takie jak surowe warzywa krzyżowe, które zawierają sulforafan. Sulforafan wpływa na Nrf2, który reguluje ekspresję białek chroniących przed uszkodzeniami oksydacyjnymi wywołanymi stanem zapalnym1.

Jedząc w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych, wpływamy na nasze zdrowie fizyczne.

A co z jedzeniem dla zdrowia psychicznego?

Co więc mamy na myśli mówiąc „jedzenie dla zdrowia psychicznego”? Nie zawsze wybieramy produkty ze względu na ich zawartość składników odżywczych, ale to nie znaczy, że nie mogą one przynieść korzyści naszemu zdrowiu.

Możemy zdecydować się na spożywanie pewnych pokarmów, ponieważ są one pocieszające, nostalgiczne lub po prostu dlatego, że dobrze smakują. Przygotowanie posiłku dla rodziny lub przyjaciół jest sposobem na pielęgnowanie i okazanie współczucia. Spożywanie posiłku z innymi osobami stanowi platformę do nawiązywania kontaktów towarzyskich.

Niektóre pokarmy mają również specyficzne znaczenie. Na przykład, możemy jeść tort w dniu czyichś urodzin po prostu dlatego, że jest to tradycja i sposób świętowania. Czarna kawa i herbata nie dostarczają nam składników odżywczych, ale zajmują miejsce w wielu naszych dietach z wielu powodów, w tym z powodu ich roli w socjalizacji.

Wybory żywieniowe są kształtowane nie tylko przez żywność, która jest dla nas dostępna i osiągalna; wybór żywności jest również kwestią norm kulturowych określających, co jest właściwe. Istnieje logika tego, co konsumujemy, a logika ta jest kierowana przez kulturowe zalecenia.

Kulturowe „reguły żywieniowe „2 istnieją jako kody, w których osadzone są wzory kultury. Kuchnie mogą być postrzegane jako „kulturowe zestawy narzędzi”, które mają określoną strukturę, ale mogą być dostosowywane w zależności od dostępnych produktów spożywczych3.

Kulturowe wybory żywieniowe mogą również zmieniać się w czasie ze względu na takie czynniki jak sezonowość, globalizacja, zmiany struktur społecznych i ideologii. Kulturowe zasady żywieniowe są często ignorowane, kiedy mówimy o zdrowym odżywianiu, ale pokarmy pocieszające mogą być pomocne w przypadku tęsknoty za domem lub samotności4, a zdrowe, tradycyjne jedzenie może pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym5.

Zachodnia dieta” pełna wysoko przetworzonych, rafinowanych, cukrowych i tłustych pokarmów jest związana nie tylko z gorszym zdrowiem fizycznym, ale także psychicznym, takim jak depresja i lęk.

News Reporter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *